Při zařizování moderního domu na klíč použijte prvky, které jdou z dobou aneb výběr rohového kuchyňského dřezu krok za krokem

Obsah

Využití prostoru v jednotlivých místnostech moderního domu na klíč je nutné si předem pořádně promyslet. Dvojnásob to platí v případě kuchyně, kde následně není možné jednotlivé skříňky a spotřebiče přemisťovat podle nálady. Výběr toho správného kuchyňského vybavení představuje mnohá úskalí a je lepší všechny tipy a návody znát dopředu, než se pustíte do samotné koupě. Pokud máte kuchyň rohovou, je dobré použít rohový dřez, který ušetří místo a bude mít praktické umístění. Inspirujte se našimi tipy a zjistěte, na co všechno si musíte dát pozor při jeho koupi a to hlavně v případě, že si poprvé vybavujete kuchyň. Rady se budu hodit ale i těm z vás, kteří už kuchyň mají a chystají se na částečnou rekonstrukci, v rámci které dojde i na výměnu některých spotřebičů a dalších prvků.

 

Při výběru dřezu do nové kuchyně v moderním domě na klíč je nutné sledovat hned několik ukazatelů

  • MATERÁL
  • VELIKOST
  • PARAMETRY A TYP USAZENÍ
  • ORIENTACE A HLOUBKA DŘEZU
  • ŠÍŘKA KUCHYŇSKÉ SKŘÍŇKY

 

Výběr je závislý především na celkové prostorové orientaci vaší kuchyně a vašich individuálních požadavcích. Kuchyně jako taková, musí být dobře vyrobená a to nejlépe na míru. Důraz se musí klást na umístění všech spotřebičů a dalších součástí kuchyně, jako je právě kuchyňský dřez, který využívá každý velmi často. Jak správně vyřešit uspořádání kuchyně může být někdy složité.

 

Jak vybrat rohový dřez z hlediska materiálu
První a zcela zásadní krok, který se vždy odrazí na ceně, je ve všech případech výběr toho správného materiálu. Výběr materiálu se opravdu vyplatí nepodcenit. Seznamte se všemi výhodami a nevýhodami jednotlivých dostupných variant. U PVC materiálu je nutné zaměřit se konkrétně na kvalitu plastu. Vždy je důležité uvědomit si, k jakým účelům budete dřez používat a hlavně co od něj očekáváte.

Nerez

V České republice je nejvíce oblíbeným materiálem nerez. Tento materiál je velice praktický a také není náchylný k působení vnějších vlivů. Někdy je ale čištění nerezu opravdovou výzvou.

VÝHODY

  1. Odolnost vůči korozi a vysokým teplotám
  2. Je hodně pružný a jen tak lehce nepraskne
  3. Cenová dostupnost

Má také jednu velkou nevýhodu – tendence k poškrábání.

 

Keramika

Moderní řešení splňují keramické dřezy, které jsou zatím v  českých kuchyních k vidění jen zřídka. Tento přírodní materiál zažívá velký boom. Designově se skvěle hodí do kuchyně zařízené v rustikálním či Provence stylu.

VÝHODY

  1. Snadná údržba
  2. Odolnost vůči vysokým teplotám a působení chemikálií
  3. Hygieničnost
  4. Elegance

 

Granit

Kombinace granitového dřezu s kamenem na stěně, případně s mramorovou deskou, je ideální volbou do každé moderní domácnosti. Jsou asi z 80 % vyrobeny z rozdrceného kamene, který je tvořen žulou a křemenem.

VÝHODY

  1. Neztrácejí svoji barvu vhledem k působení slunečního záření a dalších vlivů
  2. Vysoká odolnost vůči poškrábání
  3. Vysoká hygieničnost díky antibakteriálnímu povrchu
  4. Všechny skvrny se snadno odstraní

 

Velikost a typ usazení

V první řadě musíte vždy znát reálnou velikost vaší kuchyňské desky a hlavě rozměry samotného rohu. Hlavní standard na současném trhu je dřez, který je určený do skříňky o velikosti 90 x 90 cm. Na současném trhu se ale také můžete setkat i s takovými variantami, které se mohou instalovat do skříněk 100 x 100 cm. Také je důležité myslet na celkový půdorys a velikost skříňky, která je v rohu a bude umístěna pod dřezem.

V neposlední řadě je důležitý konkrétní typ usazení a to i z hlediska výsledné montáže. Usazení může být horní, spodní, celoplošné, do roviny nebo přesahové.

 

Orientace a hloubka

Jste praváci či leváci? Tahle informace se vám nemusí zdát jako důležitá, ale je to podstatné pro výběr orientace. Jsou varianty jak levostranné, pravostranné, tak i oboustranné.

Je podstatné vědět, že hloubka není vždy taková, jak si někdo představuje a spousta lidí tento parametr výběru opomíjí. Pak dochází k vylévání vody ven a voda může stékat i na podlahu a ničit kuchyň. Standard a správný komfort je v rozmezí od 17 do 21 cm.

 

Dozvěděli jste se o různých typech a materiálech, jejich výhodách i nevýhodách, další informace ohledně usazení, orientace a hloubky. Teď pro vás nebude problém si snadno a efektivně vybrat ten správný rohový dřez přímo do vaší kuchyně. Využijte tyto informace ve svůj prospěch a koukejte se po konkrétním produktu.

Patříte i vy mezi zákazníky, kteří si raději všechno dopředu nastudují a pořádně zváží všechny možnosti, nebo bezhlavě kupujete to, co vidíte?

Pavel Nejedlý